zaterdag 19 april 2014

“Je rekent HOEVEEL?!”

Uitleg wat je krijgt wanneer je een professionele schminker inhuurt!

Ik weet dat veel potentiële cliënten dit denken en ik geef jullie geen ongelijk. Hoe zou een moeder die een verjaardagsfeestje aan het plannen is moeten weten wat er allemaal bij het schminken komt kijken? Immers zijn schminkers niet gewoon mensen die artistiek zijn geboren, een schminkset kochten en zijn begonnen met het geld aftroggelen en misbruik van mensen maken die niet kunnen schminken? Nou, neeeeee!

Er zijn over de jaren heen verschillende blogs en forums vol geschreven over dit ontwerp.
Voornamelijk in Amerika, Australië en ander voornamelijk Engels sprekende landen.
Hier in Nederland is hier naar mijn weten nog niet erg uitgebreid uitleg over gegeven.

Gedachtegang
Hoe kunnen we de gedachtegang van potentiële cliënten veranderen wanneer zij daadwerkelijk niet weten wat het beoefenen van een beroep als schminker inhoudt?

Omdat ik zoveel houd van mijn werk en het elke dag weer met liefde beoefen is waarschijnlijk de reden dat jullie niet doorhebben hoeveel werk, tijd en geld erin zit.
Ik heb hier nog nooit over geklaagd.
Na dit te hebben gezegd… het kost echt geld om een schminker te kunnen zijn. Laten we niet vergeten dat het doel van een bedrijf is om de kosten te dekken en nog steeds geld te verdienen aan het eind van de rit. We doen ons best om onze kosten af te wegen zodat we deze weer terug kunnen verdienen en nog wat winst over hebben om onze eigen rekeningen te kunnen betalen. Daarom schrijf ik dit in de hoop dat dit mensen zal helpen te begrijpen wat ze krijgen wanneer ze een schminker inhuren.

Continu zijn wij als schminkers bezig onze waarde te bewijzen. Als professionele schminker investeren we heel veel tijd en geld in onze materialen en vaardigheden. Het is hard werken en het kost veel geld om in deze business geld te verdienen. En professionele schminkers verdienen waarschijnlijk wat meer credit dan sommige mensen geven.

Niet tijdelijk
Sommige mensen vinden het zonde om voor schminken te betalen omdat het tijdelijk is. Met een beetje zeep en water was je de schmink er zo weer af. Het is waar: dit was je er zo af. Maar het feit dat het tijdelijk is, klopt niet. Je betaalt voor een ervaring. Je betaalt voor jeugdherinneringen aan verjaardagsfeestjes of gebeurtenissen, die de aanwezigen hun hele leven zullen hebben.
Niet te vergeten de fantastische foto’s die je zult nemen en bewaren. De cliënten van wie ik de bellypainting verzorg, snappen dit als geen ander. Zij doen het voor de ervaring, de herinnering en de foto’s voor in hun babyboek.
Mensen klagen toch niet dat concerttickets of musicaltickets een rip off zijn omdat je geen instrumenten of castleden mee naar huis kan nemen, toch? Zij betalen voor de ervaring!

Probeer te begrijpen dat wij, schminkers, niet proberen te profiteren van jullie wens om jullie kind een gelukkige jeugd te geven. Er komen echte fysieke kosten kijken bij ons werk.
Wij zijn niet zomaar artistieke personen die op komen dagen met verf, werken voor 1 uur en hiermee €35,00 of wat het tarief ook mag zijn verdienen.


Allereerst: 1 uur = 4 uur
Laten we beginnen met de tijdsduur. Dit is iets waar jullie waarschijnlijk niet bij stil hebben gestaan….

Achter de schermen… 1 uur voor jullie = 4 uren voor mij.

Ik reken misschien €35,00 per uur voor een verjaardagsfeestje. Maar het is belangrijk om te weten dat ik minimaal 4 uur bezig ben met het feestje van 1 uur.

Hier de berekening:
Jullie nemen als eerst contact met mij op en voordat jullie evenement daadwerkelijk is geboekt, heb ik hier al 15 minuten aan besteed met e-mailen, verzamelen van gegevens, boekingsformulier invullen, et cetera.
Zodra het evenement is geboekt, zal ik tot 60 minuten bezig zijn met de voorbereidingen voor jullie evenement. Hierbij moet je denken aan het afstemmen van mijn ontwerpen voor jullie feest/thema, het uitzoeken van de materialen die ik voor jullie evenement nodig zal hebben, het inpakken van al deze spullen (verschilt per evenement), het inladen van de auto en ook niet te vergeten het opzoeken van de feestlocatie. Veel artiesten schminken ook hun eigen gezicht voor een evenement. Zonder nog mijn huis te verlaten, ben ik al 1 uur en 15 minuten bezig met jullie evenement.

Bij evenementen binnen Nijmegen reken ik geen kilometervergoeding dus voor deze berekening ga ik even hiervan uit. Dat betekent dat een enkele reis ongeveer 15 minuten zal innemen.
Wanneer ik dus bij jullie aan de deur kom, ben ik alweer 1 uur en 30 minuten bezig.
Ik ben altijd tussen 30 tot 15 minuten te vroeg op een evenement om alles klaar te zetten zodat ik op tijd kan beginnen met schminken.

Nu is het de afgesproken tijd voor mij om te beginnen met schminken. Zonder ook nog maar een gezicht te hebben geschminkt zitten we alweer op 1 uur en 45 minuten.
Nu schmink ik voor 1 uur en dit is de tijd dat jullie mij aan het werk zien. De tijd staat nu op 2 uur en 45 minuten.

Het uur schminken zit erop maar dat betekent niet dat ik helemaal klaar ben met jullie evenement. Eerst kost het me 15 minuten om alle spullen weer op te ruimen en in te pakken, afscheid te nemen, eventuele betaling te collecteren, terug te lopen naar mijn auto en mijn spullen in te laden… 3 uur. De terugrit van 15 minuten brengt ons op de tijd van 3 uur en 15 minuten.
Hier zijn het eventuele verkeer, het uitlopen van het feestje, et cetera niet meegerekend.

Eenmaal weer thuis zijn we nog niet klaar want alle schmink, de waterbak en andere spullen moeten worden schoongemaakt, de penselen en sponsen moeten worden gewassen en alle spullen moeten worden opgeruimd. Hier gaan toch al snel weer 60 minuten aan verloren.

In totaal ben ik nu dus 4 uur en 15 minuten bezig met jullie evenement!

Zoals jullie kunnen zien is het bedrag van €35,00 per uur gezien de tijd die daadwerkelijk besteed wordt, nog geen €9,00 per uur en dit is voor de belastingen.

Dit alles leg ik jullie uit om duidelijk te maken dat hoewel wij €35,00 voor “één uur schminken”  vragen, wij meer dan 4 uur bezig zijn. Dit is ook de reden waarom veel schminkers een minimum werken van 1,5 of 2 uur. Zo zorgen ze ervoor dat alle tijd die ze spenderen in de benodigde activiteiten voor en na het evenement, nodig is om het de moeite waard te maken.
Dit werk is ook over het algemeen in het weekend, tijdens avonden, vakanties en feestdagen, waardoor wij zelf ook veel weg zijn van onze familie en familieaangelegenheden.
Dus €9,00 per uur komt niet in de buurt om alle van de vermelde kosten te dekken, laat staan een winst op te leveren, tenzij we wel 100 feestje van een uur hebben!

Ik hoop dat dit jullie helpt inzien dat ons uurtarief voor jullie misschien aan de hoge kant is, maar gezien alle factoren eigenlijk erg bescheiden is.

Als tweede... de vaardigheden
Veel mensen denken dat iedereen kan schminken.
Je wilt niet weten hoe vaak ik heb gehoord: “Dat kan ik zelf ook”, of: “Oh ja, zo kan iedereen het wel”, terwijl je van de kinderen zelf hoort: “ Mijn mama kan dat thuis niet zo mooi!”
In Nederland (eigenlijk heel Europa) wordt schminken zwaar onderschat. Met een reden heten wij professionele schminkers, wij besteden veel tijd en geld om het er gemakkelijk uit te laten zien.
Natuurlijk zijn er onder ons een aantal die het talent met de geboorte hebben meegekregen, maar de meeste van ons werken hard aan onze “craft”.
En een beginnend schminker zal waarschijnlijk minder kunnen vragen dan iemand die al jaren het vak uitoefent en wellicht ook de nodige trainingen heeft gevolgd.
Deze artiesten hebben ook geen probleem met het verzinnen van nieuwe designs of het maken van ontwerpen die ze nog nooit eerder hebben gemaakt. Dit is toch wel een beetje extra waard.

Perfectioneren
Talent kan niet worden geleerd of gekocht, maar het perfectioneren van onze vaardigheden kan behoorlijk in de kosten lopen.
Veel professionele schminkers besteden veel tijd en geld aan het groeien en perfectioneren van hun vaardigheden. Elke professionele schminker kan minimaal wel één vaardigheid vinden waarvan hij/zij vindt dat daaraan gewerkt moet worden. Is het niet de kunst of zijn het niet de designs, dan is het wel het runnen van een eigen bedrijf waar veel tijd in zit.

Wisten jullie dat er grote conferenties worden gehouden over de hele wereld en ook in Nederland zoals EFABE, Paintopia, FABIAC en noem maar op. Professionele schminkers spenderen veel geld aan reizen (auto, vliegtuig), hotels, eten, de entree voor de conferenties en de lessen die we volgen om deze weer bij jullie in praktijk te brengen. We werken niet voor grote bedrijven die ons sponsoren. Wij sparen onze hard verdiende centen van het schminken om meer te leren over schminken… want we houden zo van ons werk!

Wat veel professionele schminkers ook doen is het bijwonen van workshops en jams. We rijden door heel Nederland en betalen honderden euro’s om workshops van andere professionals bij te wonen. Naast deze kosten hebben vele artiesten ook abonnementen op het tijdschrift “Illusions Magazine”. Dit vaktijdschrift wordt gepubliceerd in Engeland, maar gelukkig wordt het wel in Nederland verkocht. De kosten zijn € 60,00 per jaar, en dit zijn alleen 4 delen. Er zijn ook veel boeken waarin een artiest investeert om nieuwe technieken te leren.

Veel artiesten hebben een abonnement op FABATV. Dit is een online service, die vele uren video’s van professionele artiesten heeft waarvan je kunt leren. FABATV kost € 23,00 per maand of € 210,00 per jaar.

Als derde… een verantwoordelijk en legitiem bedrijf
Er zijn veel kosten verbonden aan het runnen van een legitiem en verantwoordelijk bedrijf. Ik noem nu een paar van de belangrijkste verschillen die professionals van amateurs scheiden.

Kamer van Koophandel - Iedereen die een legitiem bedrijf wil runnen, moet in het bezit zijn van een KvK-nummer. Sinds dit jaar zijn hier geen kosten meer aan verbonden.

Internetkosten - Ik betaal ongeveer € 75,00 per jaar aan mijn domeinnaam en website. Ik onderhoud mijn eigen website. Maar als je een website laat ontwerpen en onderhouden, dan zijn deze kosten belachelijk hoog. Vergeet hierbij niet de kosten om überhaupt internet te hebben. Deze zijn per maand ongeveer € 25,00.

Reclame - Veel artiesten spenderen honderden euro’s per jaar aan reclame, zoals flyers, spandoeken, banners, stickers, geschenkjes, aanbiedingen en internetreclame (zoals Google AdWords).

Belastingen - Ook wij moeten gewoon belasting betalen over onze inkomsten.

Kinderopvang – Het kan erg onprofessioneel overkomen om je eigen kind mee te nemen naar een opdracht. Veel schminkers zijn zelf vader of moeder en moeten voor een opdracht opvang voor hun kinderen zoeken en betalen, zodat ze jullie evenement kunnen bijwonen.

Als vierde…Peace of Mind
Jullie betalen voor de wetenschap dat alles wordt verzorgd en dat je je geen zorgen hoeft te maken over het entertainment. Je huurt een ervaren professional, wij weten wat we kunnen verwachten en kunnen jullie suggesties uitvoeren om ervoor te zorgen dat jullie evenement helemaal op rolletjes loopt.
Jullie huren ons in om te voldoen aan jullie specifieke wensen, ervoor te zorgen dat we ruim op tijd aanwezig zijn en alles klaar te zetten om ervoor te zorgen dat we op tijd kunnen beginnen. Jullie betalen voor de “Peace of Mind”, wetende dat jullie entertainment voor jullie gasten helemaal wordt verzorgd, zodat jullie je kunnen richten op andere aspecten van het evenement.

Ten slotte… investering in professionele producten
Dit zijn de meest zichtbare kosten en daarom ook het makkelijkste uit te leggen. Echter, de gemiddelde persoon is zich niet bewust van wat de materialen voor ons werk kosten.
Wat wij gebruiken is niet te vergelijken met de goedkope schminksetjes die verkrijgbaar zijn bij Action, Kruidvat en hobbywinkels. Jullie hebben geen reden om dit te weten en ik neem het jullie zeker niet kwalijk, dus laat mij jullie hiervan een beeld geven.

De “verf” die wij gebruiken is eigenlijk helemaal geen “verf” en daarom is deze professionele schmink niet goedkoop. Deze "schmink" is hoog gepigmenteerde professionele make-up van de beste kwaliteit, die speciaal voor de huid is gemaakt. Wij gebruiken alleen door de EU & FDA cosmetische regelgeving voor de huid goedgekeurde producten, voor de veiligheid van jullie en jullie kinderen.

Er zijn artiesten die beginnen met een palet met kleine hoeveelheden van vele kleuren.
Bijvoorbeeld deze van Mehron. Deze kost €115,00 exclusief verzendkosten.De meeste artiesten die ik ken hebben minimaal één palet zoals hieronder met grote “cakes” met schmink. Deze kost €145,00 exclusief verzendkosten.Eén “cake” met schmink kost tussen de €5,00 en €12,00 per stuk. Dit verschilt per merk en hoeveelheid. De basisset die je nodig zult hebben is rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze, bruin, zwart en wit. Dit is het minimum van 10 “cakes”, hoewel de meeste schminkers ook variaties op de basiskleuren kopen zoals licht en donker, neon kleuren, metallic kleuren et cetera.

We moeten niet de splitcakes en rainbowcakes vergeten. Deze zijn alles behalve goedkoop, maar geven wel snel een geweldig resultaat.
De rainbowcakes kosten tussen de €10,00 en €17,50 per stuk en de splitcakes kosten tussen de  5,50 en €13,00 per stuk. Dit verschilt wederom per merk en hoeveelheid.
De meeste van ons hebben minimaal 4 rainbowcakes en 4 splitcakes.
Dit is toch wel echt het minimum wat een professionele schminker zal hebben als kit.
Vele professionals zullen honderden euro’s uitgeven aan alleen al hun schmink.
Wanneer we het over penselen hebben, dan kan dit per artiest erg verschillen. Sommige schminkers nemen penselen mee met de waarde van honderden euro’s, terwijl anderen het met veel minder doen. Maar afgezien van schmink en penselen, zijn hier wat andere tools waar wij in investeren om onze diensten aan te bieden voor verschillende evenementen:

●          kit container (veel gebruiken nu de Zuca, welke al snel €250,00 kost. Maar de kit
            verschilt erg van artiest tot artiest. Velen spenderen uren om hun eigen kit te 
            maken).
●          roll up banner (deze kosten meestal tussen de €80,00 en €100,00).
●          spandoeken
●          waterbakken en containers
●          stencils
●          spiegels
●          glitter (losse cosmetische glitter en glittergel)
●          plaksteentjes
●          huidlijm
●          stoelen en tafels
●          partytent
●          menuborden
●          visitekaartjes
●          flyers
●          stickers
●          handdoeken, washandjes, babywipes
●          sponzen, sponzen en sponzen
●          sprayflesje water om de schmink te activeren
●          bedrijfskleding

Ik schat dat mijn kit voor een verjaardagsfeestje een waarde heeft van €800,00 tot €1000,00.
Echter, mijn complete collectie van materialen en tools thuis heeft een waarde van een aantal duizenden euro’s.


Dit is mijn kit tijdens een braderie. Hier had ik ongeveer voor € 1500,00 aan materialen mee!

Ogen openen
Ik hoop dat dit artikel heeft geholpen om jullie ogen te openen en doen inzien wat een deel van de kosten is bij het runnen van een schminkbedrijf en waarvoor jullie betalen wanneer jullie een professional inhuren! Je krijgt iemand die zich met hart en ziel inzet om jullie een onvergetelijk evenement te bezorgen!

Hebben jullie interesse om ons te boeken voor een evenement, dan weten jullie nu dat wij een écht koopje zijn! 
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.sweet-illusions.nl Bron: www.paintertainment.com

9 opmerkingen:

 1. Mooi artikel. Één minpuntje, niet alle schminkers met kinderen zijn moeder, sommigen zijn vader. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen in 2013 was de KVK inschrijving gratis helaas is dit vanaf 2014 weer een kostenpost geworden...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je conclusie kan zijn.... Ook € 35,- is te weinig voor een uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar, ook al ben ik zelf geen schminker maar fotograaf.
  En ik denk dat het voor meer zelfstandigen bekend in de oren klinkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en dan vragen ze zich af waarvoor ze betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat het meer in de kleinschaligheid zit, de meeste kinderfeestjes tellen 8 tot 10 kinderen en als je het dan berekend per kind is het vrij veel. Wij hebben zelf een suikerspinnenkraam en worden ook regelmatig voor kleine feestjes uitgenodigd. Ik reken gewoon 50 euro per uur. Anders komen we gewoon niet. Pff de belasting wil ook 42 cent van elke netto verdiende euro. Reken maar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geniaal artikel. Zou ik hem mogen delen (uiteraard met bronvermelding) op mijn blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Patricia Blanksma verhagen22 februari 2017 om 15:33

  Geweldig geschreven

  BeantwoordenVerwijderen